Hund

Hundskolan, del 8

Tips för en bättre inkallning

Vill du ha en bättre inkallning på din hund? I så fall handlar det om att träna stegvis, i en takt då det mesta funkar och du har kontroll. För om inte hunden lyssnar en meter ifrån dig är chansen liten att den börjar lyssna när den är längre bort.

Många av de frågor som hundcoach Johan Andersson får handlar på ett eller annat sätt om inkallning.

– Inkallningen är på sätt och vis det allra högsta målet för alla hundägare. Man vill att hunden ska komma när man ropar, vad den än gör, hur långt bort den än är. Men för att det ska fungera måste man börja träna där man egentligen inte behöver, säger Johan.

En lugn plats, helt utan störningar och då avståndet mellan människa och hund är litet, kanske bara en meter. Det är där som vägen mot den perfekta inkallningen börjar.

– Tänk korta avstånd, väldigt korta avstånd. Ju närmare du är hunden, desto större är möjligheten att den lyssnar. Om du väntar tills hunden är längre bort, samtidigt som den kanske börjar bli intresserad av annat än dig, är risken stor att du misslyckas.

Hur gör man när chansen har försvunnit?

– Först hämtar du hunden och sedan börjar du om, med hunden ännu närmare och med ännu mindre störningar. Är inte inkallningen befäst där, så lönar det sig sällan att träna i svårare situationer. Det handlar helt enkelt om att agera i rätt läge, säger Johan Andersson.

han har lånat en ung jämthund. Det är en ras som inte har gjort sig känd för att vara automatiskt klockren när det gäller inkallning, utan individerna har jaktlust och ett enormt intresse för att självständigt söka ut i terrängen efter vilt. Men det spelar ingen roll. Sättet att träna inkallning är detsamma oavsett ras, menar hundcoachen.

– Nu är vi på en relativt ostörd plats. Nu släpper jag hunden och börjar jobba.

Kalla in hunden exakt

Jämthunden kastar sig ut i frihet. Johan säger ingenting. När hunden är 20 meter bort stannar den, lyfter nosen och vädrar. Hundcoachen säger fortfarande ingenting. Så vänder jämthunden på huvudet och tittar på Johan. Då, just då, ropar han ”kom”, samtidigt som han med snabba steg börjar röra sig bort ifrån hunden.

Resultatet? Jämthunden, som uppenbarligen på kort tid har fattat sympati för hundcoachen, kommer som på beställning.

När Johan vänder sig, går ner på huk och tar emot hunden, gör han det med smekningar och vänliga ord. Men bara helt kort. Sedan reser han sig, säger ”varsågod” och tar några steg åt sidan för att tydligt visa att det inte är fråga om att plocka fram ett koppel.

– Det är viktigt, framför allt i början av träningen, att jag kallar in hunden så exakt som möjligt i ett läge då jag ser att hunden är mottaglig och intresserad åt mitt håll. Jag ropar alltså inte när hunden har uppmärksamheten bortåt, mot något helt annat. Jag väntar, antingen tills hunden tittar på mig eller, ännu hellre, när den redan är på väg mot mig.

Om inte inkallningen fungerar är det ingen idé att tjata, menar hundcoachen.

– Då avbryter du, går och hämtar hunden och börjar om med hunden mycket närmare.

Och om det inte fungerar att bara hämta hunden?

– Mitt förslag då är att du flyttar dig en bit. Gå bakåt eller åt sidan, 25 eller kanske 50 meter. Då blir hela situationen ny för hunden. Sedan kallar du in igen när du ser att hunden inte har låst intresset mot något annat, säger Johan Andersson.

Den som har en hund som inte alls kan vara lös kan jobba med hunden i en lång lina. Först kan linan vara fäst i bältet, men så snart det går bör den släpa lös efter hunden. Linan är en säkerhet, inte ett sätt att ”dra” in hunden samtidigt som man säger ett inkallningskommando.

Sättet att röra kroppen kan också spela en stor roll för att en inkallning ska fungera.

– När hunden lyssnar och visar intresse för att komma in till dig, då rör du dig bakåt. Du står inte stilla med utbredda armar och arg uppsyn, det trycker snarare bort hunden från dig. Rör du dig vänligt bakåt bjuder du in hunden till dig och har ni en bra relation i grunden så ökar den rörelsen helt klart hundens vilja att lyssna och komma.

Intresse genom att röra sig i sidled

Man kan också locka till sig hundens intresse genom att röra sig snabbt i sidled. När jämthunden börjar intressera sig för en lukt en bit bort hojtar Johan en gång, högt och tydligt utan att egentligen kalla in hunden. Han vill bara väcka uppmärksamhet.

Så fort hunden vänder uppmärksamheten mot honom vräker sig Johan i väg åt sidan, snett bort från jämthunden som direkt läser vad som händer och kastar sig efter. Och då, just då, kommer inkallningen.

– Hunden kunde inte låta bli att lockas av min rörelse och min fart. Den signalen kan man jobba med och när det funkar lägga på en inkallning, säger Johan nästan överfallen av en lekfull jämthund.

Om hunden tycker att det är roligt och lönande att lyssna på sin ägare i andra situationer, så fungerar automatiskt inkallningen bättre.

– Om du stimulerar hunden med korta lekar, sökövningar, brottningsmatcher eller vad som helst som hunden gillar, så trivs den hos dig.

Lydnad är färskvara

Johan väntar till ett bra läge och kallar in jämthunden. Den kommer och får smekande beröm. Men så lockar Johan upp hunden på en sten i hagen. Han jobbar en liten stund för att få hunden att förstå att den ska stanna på stenen. Sedan rör han sig först bakåt och sedan runt stenen i flera varv. Hunden snurrar med, fortfarande kvar på stenen.

– Nu berömmer jag och släpper henne fri igen med ett ”varsågod”. Nu kommer hennes uppmärksamhet att vara lite enklare att fånga en stund, eftersom vi hade lite kul tillsammans, säger hundcoachen och kallar in jakthunden en gång till utan problem.

All lydnad hos en hund är en färskvara. Utan underhållsträning kommer den lydigaste hund att bli lite mindre lydig. Och eftersom just inkallningen är bland det allra viktigaste behöver hunden tränas i den konsten ofta.

– Men det betyder samtidigt att du måste ha hunden lös lite oftare än du kanske brukar, på platser där alla typer av risker är minimala. Använd lina om du behöver, men fortsätt att göra inkallningen både rolig för hunden och fungerande för dig. Om du känner att hunden ändrar sitt beteende och slutar lyssna så backar du i träningen. Behövs det backar du hela vägen och börjar kalla in med en meter mellan dig och hunden. För så viktig är faktiskt inkallningen, säger Johan Andersson. 

Vänster: Kalla inte på hunden när den uppenbart är tydligt intresserad av annat än dig. Vänta till rätt läge.
Höger: När hunden själv visar uppmärksamhet åt ditt håll, eller kalla det nyfikenhet, är det rätt läge för den signal som du har valt för inkallning.
Förstärk hundens vilja att komma genom att röra dig bakåt, bort från hunden. Det är en vänlig fysisk signal som ”drar” in hunden.
Beröm ordentligt. Tänk på att det är du, din kropp, som helst ska vara den bästa belöningen. Matbelöning kan förstärka hundens vilja att komma, men bäst är förstås att hunden vill till dig, inte till mat.
Vänster: Här har jämthunden fullt fokus på Johan, tiken vill vara just där. Titta på tassen, den är lyft och det är ett tecken på vänlighet.
Höger: Direkt efter att inkallningen har fungerat och efter ett kort beröm, börjar Johan gå. På så sätt behåller han hundens uppmärksamhet några sekunder innan han släpper i väg tiken med ett ”varsågod”. Det skapar ett samspel som hundar gillar.
Johan har ropat högt utan att kalla in. Det väcker jämthundens uppmärksamhet. Just då börjar han springa åt ett annat håll. Det ökar hans dragningskraft och får hunden att följa, att komma. I just det läget kommer signalen som betyder ”kom”.
Vänster: En kort stunds lek, en liten samarbetsövning, ökar hundens lust att vara uppmärksam på Johan. Det skapar en bra grund för övningar i inkallning.
Höger: Fysiskt beröm och närhet brukar öka hundens vilja att vara uppmärksam på människan. Det skapar mer förtroende än kopplet. Träna med hunden lös så ofta du kan, där risken för störningar och strul är liten.